Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...

Wpisy

  • środa, 19 października 2016
    • Rogaliki drożdżowe z marmoladą

      Pyszne i puszyste... nadziane marmoladą.

      Rogaliki wychodzą bardzo delikatne i mięciutkie. 

      Idealne zarówno pierwszego, jak i drugiego dnia po upieczeniu :)

       

       

       

      Składniki:

      1. Mąka 600g
      2. Świeże drożdże 40g, 
      3. śmietana 18% 220ml 
      4. mleko 1 szkl. 
      5. jajka 2 szt, 
      6. cukier 100g 
      7. masło (roztopione) 80g 
      8. szczypta soli 
      9. + marmolada/powidła
      10. + jajko do posmarowania

       

       

      1. W letnim mleku rozpuszczamy drożdże
      2. Dodajemy 2 łyżki cukru i 1 łyżkę mąki
      3. Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia, na ok 15 minut. 
      4. W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. 
      5. W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, dwa jajka, śmietanę + nasze wyrośnięte drożdże i wystudzone masło.
      6. Wszystko razem mieszamy mikserem (końcówką do ugniatania ciasta) Ciasto będzie się lepić do rąk lekko podsypujemy mąką, tylko na tyle żeby móc uformować z niego kulę.Przykrywamy folią i zostawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
      7. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (wtedy wyjdą nam rogaliki jak na zdjęciu ok 13cm dług.) można zrobić mniejsze dzieląc na 3, lub całkiem malutkie na 4.
      8. Każdą część rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek i każdy kroimy na cienkie trójkąty. 
      9. Na każdym układamy ok 1 łyżeczkę nadzienia.Zlepiając końce ciasta formujemy rogaliki.
      10. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem jeśli mamy.
      11. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. (Ja pomijam ten etap i od razu wkładam do piekarnika ) 
      12. Pieczemy 10 minut do zarumienienia się rogalików w temp 180 stopni (bez termoobiegu) 
      13. Studzimy :) 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki drożdżowe z marmoladą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2016 12:27
  • czwartek, 13 października 2016
    • Bułeczki jogurtowe

      Pyszne i szybkie bułeczki w sam raz na śniadanie, doskonale smakują z dżemem.

      Bułki te są bez drożdży, bo tych akurat nie miałam, więc szukałam... szukałam i wyszukałam :) Wyszły idealne!

       

       

      Składniki: 

      • 0,5 szkl. mleka
      • 40 g masła
      • 2 jajka
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 3 szklanki mąki pszennej
      • pół łyżeczki soli
      • 2 łyżeczki cukru

      (+ 1 jajko do posmarowania) 

       

       Wykonanie:

      Wszystkie składniki ugniatamy na elastyczną masę. (Masło dodać najlepiej miękkie)  
      Ciasto będzie lepiło się trochę do rąk, ale po kilku minutach od wyrabiania powinno mięć już bardziej "zbitą" konsystencje,
      Dzielimy wtedy ciasto i formujemy bułeczki (Wyrastają  2 x większe) 
      Bułeczki układamy w odstępach ok 2-3 cm na papierze do pieczenia,
      Smarujemy roztrzepanym jajkiem, i możemy posypać ulubionymi ziarnami, u mnie akurat był to sezam.
      Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
      Smacznego :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 października 2016 11:51
  • środa, 25 listopada 2015
    • Biszkopt z bitą śmietaną i galaretkami.

       

      Biszkopt 

      • 5 jajek
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 3/4 szkl cukru 
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1 czubata łyżeczka kakao
      • + do nasączenia (1/2 szkl wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej+ sok malinowy ok. 1 łyżka) 

       

      1. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier)
      2. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!)
      3. Dodajemy  stopniowo mąki, proszek do pieczenia, kakao i cały czas mieszamy.
      4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu)
      5. Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia.
      6. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części.

       

      Bita śmietana

      • śmietana 36% 500ml 
      • Cukier puder (wg uznania)
      • żelatyna - 2 łyżeczki
      • Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje)
      1. żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy.
      2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę.
      3. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy.

      Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki na min 2 h. 

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      środa, 25 listopada 2015 13:12
  • wtorek, 24 listopada 2015
  • niedziela, 22 listopada 2015
    • Biszkopt z masą śliwkową i bitą śmietaną.

       

      Biszkopt:

      • 5 jajek
      • 1/2 szkl. mąki tortowej
      • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
      • 3/4 szkl. cukru
      • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
      1. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier)
      2. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!)
      3. Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy.
      4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu)
      5. Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia.
      6. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części.

       

      Masa Śliwkowa:

      • 1 kg śliwek (mogą być mrożone)
      • 1 galaretka cytrynowa
      • 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny)
      1. Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części
      2. Blendujemy na gładka masę,
      3. Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę
      4. Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia.

       

      Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda)
      wykładamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę:

      • śmietana 36% ok 400/500ml
      • Cukier puder (wg uznania)
      • żelatyna - 2 łyżeczki
      1. żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy.
      2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę.

      Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta.
      Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany.

      Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę.

       

      Smacznego! :))

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 listopada 2015 13:12
  • sobota, 14 listopada 2015
  • środa, 04 listopada 2015
    • Lukier plastyczny z pianek marshmallows

      Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka...

      możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze

      ...lub zrobić go samemu. 

      Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką " masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie kupić np. biało-różowe.

      Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową.

      Co będzie nam potrzebne:

      • 250 g pianek marshmallows
      • ok. 2-3 łyżki wody
      • ok. 500 g cukru pudru

      Przygotowanie:

      Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą wstawiam miskę z piankami i 2 łyżkami ciepłej wody, można dać więcej jeśli będzie bardzo gęste.) i mieszam aż do rozpuszczenia pianek.

      Odstawiamy miskę, i dodajemy połowę cukru pudru, mieszamy łyżką do połączenia i dodajemy resztę cukru pudru zagniatając aby masa była lepka ale nie klejąca. (Może się zdarzyć że będzie nam potrzeba mniej cukru, dlatego trzeba go dodawać stopniowo!)


       

       

       

      UWAGI / RADY:

      1. Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie.
      2. Nie należy masy wałkować zbyt grubo (rozrywa się ) najlepiej na 3 mm,
      3. Do przyklejenia dekoracji możemy rozpuścić piankę, lub użyć lukru (cukier puder i woda)
      4. Masa szybko wysycha, jeśli nie używamy jej od razu najlepiej ją szczelnie owinąć folią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lukier plastyczny z pianek marshmallows ”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      środa, 04 listopada 2015 11:58
  • piątek, 30 października 2015
    • Drobiowy pasztet

      Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet.



      Przygotowujemy: 
      • 30dkg wątróbki drobiowej
      • 3 udka z kurczaka
      • 1 jajko
      • 1 średnia cebula
      • pieprz
      • sól
      • 1 ząbek czosnku

       

      Przygotowanie:

      1. Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości,
      2. wątróbkę podgotować osobno w garnku.
      3. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę,
      4. dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm)
      5. piec około 45 minut w 170 st.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      piątek, 30 października 2015 12:27
  • środa, 28 października 2015
    • Tagliolini z grillowanym kurczakiem i suszonymi pomidorami

      Co musimy przygotować (na 2 porcje) :

      • Makaron - ok 250g (użyłam Tagliolini - szeroka wstążka ) ale równie dobrze sprawdzi się makaron do spaghetti. 
      • Bazylia - 1 szklanka (świeżej bazylii) 
      • suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa")   ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. 
      • czosnek - 1 ząbek
      • pieprz, sól
      • 1 pierś z kurczaka
      • olej ( ten z pomidorów) 
      • ser żółty do starcia.

       

      Przygotowanie: 

      1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
      2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo w piekarniku lub tak jak ja na grillu elektrycznym aż się przyrumienią. 
      3. Bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek rozdrabniamy blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów.
      4. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił.
      5. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym. 

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      środa, 28 października 2015 07:19
  • sobota, 24 października 2015
  • środa, 21 października 2015
  • wtorek, 20 października 2015
  • poniedziałek, 19 października 2015
    • Kuchenne abc - folia aluminiowa

      Czy wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

       "Folia aluminiowa zadomowiła się już na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją do pieczenia czy też gotowania, bo skraca czas obróbki termicznej. Owijamy nią kanapki, bo zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie."

       

      Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... 

       

      Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz,
      a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy).

      Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz.
      Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.


       

      Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania).

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Kuchenne abc - folia aluminiowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      incoom
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 19 października 2015 12:13
  • niedziela, 18 października 2015



Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plTop Blogi




Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków