środa, 25 listopada 2015

 

Biszkopt 

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • + do nasączenia (1/2 szkl wody + łyżeczka kawy rozpuszczalnej+ sok malinowy ok. 1 łyżka) 

 

  1. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier)
  2. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!)
  3. Dodajemy  stopniowo mąki, proszek do pieczenia, kakao i cały czas mieszamy.
  4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu)
  5. Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia.
  6. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części.

 

Bita śmietana

  • śmietana 36% 500ml 
  • Cukier puder (wg uznania)
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  • Dodatkowo 3 galaretki w różnych kolorach ( Każdą rozpuszczamy w szklance wody, rozlewamy do prostokątnych form i czekamy aż stężeje)
  1. żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy.
  2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę.
  3. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę galaretki i mieszamy.

Bitą śmietaną przekładamy nasączone biszkopty i wstawiamy do lodówki na min 2 h. 

 

wtorek, 24 listopada 2015

 

  • 2 Piersi z kurczaka 
  • Przyprawa do kurczaka 
  • pieprz
  • siatka wędliniarska

 

 

 

  1. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki (grube) 
  2. przyprawić i nałożyć do siatki wszystko razem dociskając.
  3. Odłożyć do lodówki na noc.
  4.  Piec w 180 stopniach 35-min.
niedziela, 22 listopada 2015

 

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  1. Białka z jajek ubijamy na sztywna pianę (pod koniec dodając stopniowo cukier)
  2. Dodajemy żółtka i mieszamy łyżką (nie mikserem!)
  3. Dodajemy po stopniowo mąki i proszek do pieczenia i cały czas mieszamy.
  4. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu)
  5. Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia.
  6. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części.

 

Masa Śliwkowa:

  • 1 kg śliwek (mogą być mrożone)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 kisiel (ja dałam poziomkowy - ale w zasadzie może być też inny)
  1. Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części
  2. Blendujemy na gładka masę,
  3. Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę
  4. Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia.

 

Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda)
wykładamy masę śliwkową i wstawiamy do lodówki. w tym czasie robimy Bitą śmietanę:

  • śmietana 36% ok 400/500ml
  • Cukier puder (wg uznania)
  • żelatyna - 2 łyżeczki
  1. żelatynę rozpuszczamy w gorącej (nie wrzącej) wodzie(1/4 szkl) i studzimy.
  2. Śmietanę ubijamy, pod koniec dajemy cukier puder i żelatynę.

Na masę śliwkową wylewamy większą część śmietany, zostawiając trochę na wierzch ciasta.
Kładziemy drugi blat biszkoptu, nasączamy i wylewamy resztę bitej śmietany.

Na górę możemy zetrzeć gorzką czekoladę.

 

Smacznego! :))

sobota, 14 listopada 2015

 

Co potrzebujemy:

  • udka /podudzia / ćwiartki z kurczaka  ok. 6 szt

Zalewa:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej 
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżka oleju
  • sól

(Składniki zalewy łączymy i podgrzewamy aż do rozpuszczenia miodu)



 

  1. Kurczaka myjemy i układamy w żaroodpornym naczyniu,
  2. Polewamy zalewą i odkładamy na min. 3 h do lodówki (jeśli mamy możliwość to najlepiej na całą noc)
  3. Po tym czasie dusimy pod przykryciem na małym ogniu 1 godzinę (kilka razy obracając kurczaka, żeby dobrze zmieszał się z zalewą) 
  4. Na koniec już bez przykrycia wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.)  na ok 15-min do przypieczenia się skórki 

 

środa, 04 listopada 2015

Lukrem Plastycznym możemy ozdobić Torty, babeczki, ciastka...

możliwości jest sporo. Można kupić gotowy w każdym kolorze

...lub zrobić go samemu. 

Dzisiaj pokażę wam jak zrobić taką " masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie kupić np. biało-różowe.

Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana się tu nie sprawdzi, gdyż rozpuści nam masę cukrową.

Co będzie nam potrzebne:

  • 250 g pianek marshmallows
  • ok. 2-3 łyżki wody
  • ok. 500 g cukru pudru

Przygotowanie:

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej. ( Do garnka z gotującą wodą wstawiam miskę z piankami i 2 łyżkami ciepłej wody, można dać więcej jeśli będzie bardzo gęste.) i mieszam aż do rozpuszczenia pianek.

Odstawiamy miskę, i dodajemy połowę cukru pudru, mieszamy łyżką do połączenia i dodajemy resztę cukru pudru zagniatając aby masa była lepka ale nie klejąca. (Może się zdarzyć że będzie nam potrzeba mniej cukru, dlatego trzeba go dodawać stopniowo!)


 

 

 

UWAGI / RADY:

  1. Gotową masę najlepiej wałkować na naoliwionym blacie.
  2. Nie należy masy wałkować zbyt grubo (rozrywa się ) najlepiej na 3 mm,
  3. Do przyklejenia dekoracji możemy rozpuścić piankę, lub użyć lukru (cukier puder i woda)
  4. Masa szybko wysycha, jeśli nie używamy jej od razu najlepiej ją szczelnie owinąć folią.
piątek, 30 października 2015

Klasyczny, prawdziwy - domowy pasztet.



Przygotowujemy: 
  • 30dkg wątróbki drobiowej
  • 3 udka z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula
  • pieprz
  • sól
  • 1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

  1. Na udkach ugotować rosół, mięso ostudzić obrać z kości,
  2. wątróbkę podgotować osobno w garnku.
  3. Zmielić przez maszynkę wątróbkę, mięso z udek i cebulę,
  4. dodać jajko i przyprawy,wymieszać, przełożyć do foremki (ja użyłam aluminiowej 23x11cm)
  5. piec około 45 minut w 170 st.
środa, 28 października 2015

Co musimy przygotować (na 2 porcje) :

  • Makaron - ok 250g (użyłam Tagliolini - szeroka wstążka ) ale równie dobrze sprawdzi się makaron do spaghetti. 
  • Bazylia - 1 szklanka (świeżej bazylii) 
  • suszone pomidory ( używam tych z Lidla "Baresa")   ok. 5 czubatych łyżek pomidorów pokrojonych w kostkę. 
  • czosnek - 1 ząbek
  • pieprz, sól
  • 1 pierś z kurczaka
  • olej ( ten z pomidorów) 
  • ser żółty do starcia.

 

Przygotowanie: 

  1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
  2. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem (możemy też dodać trochę papryki słodkiej) i pieczemy albo w piekarniku lub tak jak ja na grillu elektrycznym aż się przyrumienią. 
  3. Bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek rozdrabniamy blenderem, dodajemy 3 łyżki oleju z pomidorów.
  4. Mieszamy z odcedzonym makaronem i chwilę gotujemy wszystko mieszając żeby makaron się nie przypalił.
  5. Wykładamy na talerz, układamy kurczaka i posypujemy startym serem żółtym. 

 

 

sobota, 24 października 2015

 

 

 

Składniki:

  • 5 dkg drożdży.
  • 1 szkl. gęstej śmietany
  • 50dkg mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru.
  • nadzienie

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki zagniatamy.
  2. Wstawiamy do lodówki na pół. godz.
  3. Po wyjęciu wyrabiamy, rozwałkowujemy, kroimy trójkąty.
  4. Formujemy rogaliki.
  5. Smarujemy jajkiem. 
  6. Pieczemy do złotego koloru w 170 stopniach.

środa, 21 października 2015

Lubicie kukułki? Jeśli tak koniecznie wypróbujcie ten przepis
Słodki, domowy likier, długo się za niego zabierałam ale warto było - od teraz mój ulubiony :)

Mój likier to wersja skrócona bo na ogół we wszystkich przepisach jest napisane
aby czekać,  aż cukierki same się rozpuszczą w spirytusie.

 

ma też jedną wadę
...

za szybko znika ;)  

 

Składniki:

  • 600g kukułek
  • 500ml spirytusu
  • 530ml zagęszczonego mleka słodzonego (1 puszka) 
  • 300ml zagęszczonego mleka niesłodzonego
  • 500ml wody

 

Wykonanie

  1. Kukułki wrzucamy do wody i gotujemy cały czas mieszając, aby się nie 'przykleiły' do garnka
    (ok 15 min - do całkowitego rozpuszczenia.)
  2. Zdjąć z ognia, dolać mleka i całość wystudzić.
  3. Dolewamy spirytus i dokładnie mieszkamy
  4. Teraz tylko wystarczy rozlać do butelek i odczekać minimum dobę(najlepiej 2), aż się wszystko "przegryzie" 

 

wtorek, 20 października 2015

Pyszna i przede wszystkim bardzo szybka sałatka
robi się ją w 15 minut

 

 

Składniki:

  • makaron tortellini  250 g (najlepszy wg mnie to ten z biedronki z szynką lub grzybami) 
  • 1 papryka czerwona 
  • ogórek gruntowy - 5 szt.  lub jeden duży.
  • 3 jajka
  • kukurydza konserwowa
  • majonez 2 łyżki
  • szczypior - 1 pęczek 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować wg, przepisu na opakowaniu. - odcedzić.
  2. W między czasie gotujemy jajka.
  3. Ogórki obrać i razem z papryką i jajkami pokroić w kostkę.
  4. Szczypiorek również drobno pokroić
  5. Wszystko wymieszać z wystudzonym makaronem i kukurydzą
  6. Dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. 

poniedziałek, 19 października 2015

Czy wiesz jak prawidłowo używać folii aluminiowej?

 "Folia aluminiowa zadomowiła się już na dobre w naszej kuchni. Stosujemy ją do pieczenia czy też gotowania, bo skraca czas obróbki termicznej. Owijamy nią kanapki, bo zapobiega ich wysychaniu. Nie przepuszcza światła, wody i powietrza. Jest doskonałym materiałem do przechowywania serów, mięs czy też jarzyn - opakowane w folię dłużej zatrzymują swój smak, aromat i witaminy. Pieczenie w folii jest doskonałą alternatywą dla osób na diecie, czy też dbających o zdrowie. Przygotowywane w niej produkty nie wymagają użycia tłuszczu, a mięso czy ryba zachowują pełnię wartości odżywczych, gdyż duszą się we własnym sosie."

 

Jednak pomimo jej powszechności, nie każdy wie, że nie bez znaczenia jest fakt, którą stroną folii owiniemy nasze produkty.... 

 

Jeśli chcemy upiec potrawę np. ziemniaki lub rybę w folii - owijamy ją w folię lśniącą stroną do wewnątrz,
a matową na zewnątrz (ta strona przepuści ciepło z piekarnika do środka potrawy).

Natomiast jeśli chcemy przechować produkty żywnościowe, aby dłużej zachowały świeżość - owijajmy je lśniącą stroną na zewnątrz.
Wtedy ciepło nie będzie się dostawało do potrawy wewnątrz opakowania i nie będzie przyspieszało jej psucia.


 

Strona lśniąca izoluje ciepło (odbija je), a matowa je przepuszcza (pochłania).

niedziela, 18 października 2015

 

Składniki (dla 3 os) :

  • 2 duże filety z kurczaka 
  • Kukurydza ( pół szkl) 
  • 1 mała papryka
  • 1 mała cebula 
  • 100ml śmietanki 30%
  • Ser ( u mnie wykorzystane -> Cheese Snack - przekąska serowa
  • Przyprawy: Curry(1 czubata łyżeczka) , pieprz i sól

Wykonanie:

  1. Filety myjemy i kroimy w kostkę, przyprawiamy curry, solą i pieprzem
  2. Smażymy, aż się zarumienią.
  3. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę, 
    Paprykę (u mnie się akurat gdzieś zagubiła na talerzu) najlepiej w w słupki,
    Ser w plasterki.
  4. Do kurczaka dodajemy cebulę i paprykę oraz kukurydzę
  5. Dusimy 10 min, dodajemy śmietankę i czekamy aż trochę zgęstnieje.
  6. Na końcu wsypujemy pokrojony ser

Dusimy wszystko jeszcze ok 5 min i gotowe :)

 

piątek, 16 października 2015

W ramach projektu  Cheese Snack firmy Zott,

chciałabym was zaprosić do spróbowania pysznych serowych przekąsek dla dzieci ( i nie tylko :) ) 

wersja original i ketchup


  • Cheese Snack to zdrowa przekąska serowa, chętnie jedzona przez dzieci :)

Cheese snack to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły, ale również na zabranie na wycieczkę lub przy okazji zabawy (Energia zaostrza apetyt. Szczególnie ważne jest wtedy, aby podać dzieciom coś pożywnego i zdrowego. ) 

Stanowią codzienne źródło składników odżywczych, łatwo przyswajalnego wapnia i białka.

Białko: 23g.
Wapń: 400Mg


W skrócie:

Cheese Snack jest:

  • bez sztucznych barwników , 
  • bez konserwantów
  • Cena ok 5/6 zł za paczkę w której znajdziemy 4 "paluszki" serowe osobno pakowane.
  • Dostępne również opakowanie 8szt.

 

Mieliście okazję spróbować już Cheese Snack?

Dodatkowo Cheese Snack można użyć jej nie tylko jako samą "przekąskę" ale o tym w następnym wpisie :) 

niedziela, 23 marca 2014

 

Dzisiaj przepis na babeczki z bezą i syropem z Granata.

(z podanych składników wyjdzie ok 20 babeczek)

 

 

(Wszystkie składniki w temp. pokojowej)

na sam początek najlepiej zacząć od sosu bo trochę czasu minie aż zgęstnieje a resztę można zrobić w między czasie:

  • Wyciśnięty granat (Ja wyciskam jak cytrynę po przekrojeniu -
    nie wiem czy jest jakiś inny sposób (?)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
      + ziarenka granatu

[Sok z granatu gotujemy na małym ogniu razem z cukrem pudrem i sokiem z cytryny - jak już trochę zacznie nam gęstnieć, możemy dodać ziarenka, i chwilę jeszcze gotować.] Mi zajęło to tyle czasu co zrobienie i upieczenie babeczek oraz przestygnięcie.

Babeczki:

  • 125 g miękkiego masła
  •  150 g cukru pudru
  •  1 łyżka ekstraktu z wanilii (jak ktoś nie ma to chyba można
  • równie dobrze zastąpić cukrem waniliowym)
  •  2 jajka
  •  150 g mąki
  •  1/3 łyżeczki sody
  •  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  1/2 szklanki mleka

[Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem z wanilii (na puszystą masę) następnie dodajemy jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia, miksujemy i na koniec dajemy mleko. Przekładamy do papilotek do połowy, ]

nagrzewamy piekarnik do 160st.
i robimy beze:

  •  2 białka 
  • 1/2 szklanki cukru pudru  
  • 1/2 łyżeczki białego octu winnego (ja ominęłam bo nie miałam)

Nakładamy po łyżce piany na każdą z babeczek i pieczemy ok 15-20 min. (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy gotowe)

Studzimy - polewamy syropem ...

 

SMACZNEGO :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4



Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.plTop Blogi




Wyszukiwarka przepisów kulinarnych - Katalog Smaków